GABRIEL - Részlet

2014.08.19 14:53

3.

 

Amikor teszel egy ígéretet valakinek, a lelkeden abban a pillanatban egy láthatatlan hasadás keletkezik. Ha az ígéreted betartod, a hasadás eltűnik, s a lelked azon a ponton erősebbé, kevésbé sebezhetővé válik. Ha viszont megszeged, a hasadás helyén csúnya heg marad. Ezért óvakodj a gyakori ígéretszegéstől, mert előbb-utóbb a lelked tele lesz hegekkel, ezáltal pedig könnyűszerrel elpusztítható.

 

Kőbe vésett törvény, viszont nem mindenki tud róla. Pontosabban: csak kevesen tudják, hogy ez így van. Ashley jól tudja, Liza is jól tudja, és még páran, akik Neki dolgoznak. Akik már kötöttek szerződést Vele, azoknak tisztában kell lenniük többek között ezzel a törvénnyel is. És, hogy ezeket be is kell tartani, különben elveszítik az Ő bizalmát, és annyi. És ezt Gabrielnek is tudnia kell majd, ha itt lesz az ideje.

Ashley sokszor töprengett azon, mi lesz akkor. És nem csak a saját szemszögéből, Gabrieléből is. Vajon hogyan fogadja majd az igazságot? Hirtelen fogják „felébreszteni”, egyszerre zúdul majd a nyakába a teher és a felelősség, amire célirányosan fogant. Akar majd egyáltalán az lenni, akinek született? Millió kérdés, semmi válasz egyelőre.

Gabriel megint imán, Ashley a kanapén gubbaszt a nyamvadt 628-adik brazil tévésorozat előtt, de nem nézi. A gondolatai nagyon messze járnak, az agya fel sem fogja mi történik a műsorban, csak üveges tekintettel bámulja a feketére festett lábkörmeit, és rágja a szája belsejét, tudatán kívül.

Egyre nehezebb elhitetni Gabriellel, hogy ő csak egy átlagos kislány. Mintha az utolsó felszólalása óta egyre gyakrabban kétkedne ebben. Mintha elkezdett volna ébredezni…

Ashley megrázta sötét, hosszú tincseit. Nem. Az nem lehet. Hiszen magától nem ébredhet tudatára. Csakis Ő-általa válhat azzá, aki. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, személyesen kell találkozniuk. És Liza megígért neki valamit, amit ha nem tart be, elveszítheti a „kegyelt” címet.

Egyébként is megbízik Lizában, hiszen eddig még mindig állta a szavát. Akkor is, amikor azt mondta: segít. Bár lehet, hogy az lett volna a legjobb, ha nem teszi, akkor legalább elkerülhetné az újabb szenvedést, de hát…! Ashley akarata volt ez. Kérte a segítséget, és megkapta.

(„Kérjetek és adatik néktek”)

Nem Liza tehet róla, hogy az életet választotta a betegség és a halál helyett.

Nem szívesen emlékezett vissza arra az időszakra. 1514-et nem az értelem és a tisztaság jellemezte, legalábbis Ashley szülőfalujában nem. Akkor dúlt ott a pestisjárvány, Liza ettől mentette meg, miután az egész családját elveszítette. Ashley is sorra került volna, ha nem jön el hozzá Liza, az ő védelmezője…